Brug kun modne råvarer af høj kvalitet for at få et slutprodukt af høj kvalitet.

Dine egne selvplukkede og/eller selvdyrkede produkter er de bedste at arbejde med.

Når du først starter med dehydrering af madvarer anbefales det, at du prøver med lidt af hvert, indtil du finder ud af, hvilke der er dine favoritter.

Som det første skal maden gøres ren, og dårlige dele skal fjerndes.

Skæring

Skæring øger produktets samlede overfladeareal, hvilket gør produktet mere udsat til den varme cirkulerende luft fra dehydratoren, hvilket dermed reducerer tørringstiden.

Det er derfor, at de fleste madvarer skæres i halv eller på anden måde mindre stykker, når de skal tørres fremfor at blive tørret hele.

Desto hurtigere den tørres, desto bedre bevares produktets næringsværdi.

Maden skal skæres ensartet for få et ensartet resultat.

En blanding af tykke og tynde stykker vil medføre, at de tynde skiver bliver tørre, mens de tykke skiver stadigvæk er fugtige.

Når man opmagasinerer maden, er det nok med blot et enkelt fugtigt stykke for at ødelægge det hele.

Derfor er det bedst at skære produkterne med en foodprocessor eller mandoline end at bruge kniv.

Checkning

Checkning er en proces, hvor det vokslag, der findes naturligt på mange frugter, grøntsager og bær, som for eksempel på blåbær og vindruer, øjeblikkelig revnes.

Revner i vokslaget mange steder på en gang vil gøre det muligt for den indvendige fugt at sive ud af frugten og fordampe.

Produkter med vokslag tørres bedre, når vokslaget er fjernet.

For at gøre dette: Dyp maden hurtigt i kogende vand efterfulge af hurtig dypping i meget koldt vand. Til sidst tørres maden grundigt i et viskestykke eller lignende..

Produkter med en hård, tyk skræl skal dyppes i længere tid end produkter med en tynd skræl.

Udstening

Udstening af frugter som, for eksempel kirsebær, vil reducere tørringstiden.

Store frugter med sten som abrikoser eller blommer skal halveres for at fjerne stenen.

Tørringstiden kan reduceres yderligere, hvis man presser den runde side flad. Denne process vil øge overfladearealet, hvilket medfører, at fugten vil fordampe hurtigere.

For at forhindre frugtsaften i at slippe ned på bunden af dehydratoren, bør frugten skæres i fire lige store stykker.

Kernerne i æbler og pærer skal også fjernes, før de skæres i tynde ensartede skiver.

Pilning

Som regel behøves de flest frugter ikke at pilles.

Er man interesseret af fjerne skrællen af abrikoser, ferskner eller nektariner, bør man dyppe dem i kogende vand i et halvt til et helt minut, og derefter nedkøle dem hurtigt i kold vand. Pil skrællen med hånden.

Citrusskræl er fantastisk, når den tørres alene og kan brugs til slik og konfekter.

Nogle frugters og grønsagers skræl kan blive hård under tørring. Andre, som for eksempel agurk, kan blive bitre.

Frugter, der er kunstigt dækkede med voks, skal checkes for at fjerne vokslaget helt.